22 mei 2024

Column: De niet switchende Switch Lite

Al maanden wordt er gespeculeerd. Een nieuwe Switch is in aantocht, misschien zelfs twee nieuwe modellen. Er waren geruchten van onderdelen die hiervoor in de maak zijn. Ook kwamen afbeeldingen voorbij van accessoires waar Switch Lite op het doosje staat. Nintendo ontkende maar nu is het toch zover. Een Switch die niet switcht.

De eerste geruchten gingen om twee modellen. Eén krachtiger model á la Xbox One X en PS4 Pro om de Switch te vervangen, dat is er niet gekomen, en een model als opvolger van de 3DS. Dat laatste mogen we natuurlijk niet zeggen, maar het is natuurlijk wel zo. De 3DS is dood, hij is alleen nog niet begraven.

Nintendo 3DS

De 3DS lijkt gereduceerd tot ‘kiddie machine’ met de 2DS. Voor honderd piek krijg je de console met een spel van veertig euro erbij, of zonder spel voor slechts tachtig euries. In tegenstelling tot de 3DS krijg je daar ook nog een lader bij. Tuurlijk, je kunt nog een New 3DS XL en 2DS XL kopen, maar ik heb niet echt het idee dat Nintendo deze nog pusht. Bovendien is de adviesprijs van de 3DS XL nog steeds 199 euro.
Sinds de release van Metroid Prime en Pokémon Sun en Moon bijna twee jaar geleden heeft Nintendo geen nieuwe, volwaardige games voor de 3DS uitgebracht. Dat Nintendo op 13 juni zegt dat ze de 3DS blijven ondersteunen neem ik dan ook met een tien kilo zak zout. Voor een aparte handheld moet je ook aparte games uitbrengen. Zo heb je twee productgroepen, thuis en portable consoles, die bij elkaar weg snoepen. Nu hoeven ze maar één systeem te ontwikkelen, weliswaar in verschillende vormen maar de onderliggende techniek is gelijk, en ze hoeven niet nog aparte games te ontwikkelen.

Games

Goed, ik denk dat we er redelijk vanuit kunnen gaan dat de Switch Lite de markt van de 3DS gaat overnemen. De console ervaring onderweg is altijd wel de heilige graal geweest. Volgens Nintendo was dit met de Switch eindelijk haalbaar. Zeker, je behaald niet de prestaties van een Xbox One of PlayStation 4, maar je hebt wel de volwaardige Nintendo ervaring.
Persoonlijk vind ik games wel een heikel punt. Nintendo blijft wel haar gebruikelijke kwaliteit bieden. Dat gezegd te hebben is het aanbod van Nintendo’s eigen games voor Switch wel erg karig. Wii U ports zijn leuk, maar vormen nu zo’n beetje de basis van de line-up, tegen volle mep. Andere uitgevers hebben er ook een handje aan om hun games naar de Switch te poorten terwijl het apparaat dat eigenlijk helemaal niet trekt, zeker niet in portable mode. Kijk naar Wolfenstein en binnenkort Witcher III. Als er een duidelijke lijn is tussen consoles en portables dan worden er meer games echt ontworpen om het apparaat en niet gewoon teruggeschroefd.

Lite

Het is Nintendo niet vreemd om kleinere en goedkopere versies van haar consoles uit te brengen. Deze versies verloren echter geen kern-features, soms kwamen er zelfs features bij. In dit geval wordt er toch flink wat ingeleverd. Als eerste denken we natuurlijk aan de docking functie. Het is púúr een handheld. Dus een Switch die niet kan switchen, maar dat is geen issue, zo wordt hij ook in de markt gezet. Maar er komen meer dingen bij kijken. Géén losse joycons, dus geen local multiplayer zonder de aanschaf van extra joycons. Géén Nintendo Labo. Géén motion control. Géén HD rumble.
switch lite
Prima, het is een keuze om te maken. Om 329 euro te betalen voor een console die je toch alleen maar in handheld gebruikt is natuurlijk een beetje zinloos. Als je verder ook kan leven zonder die andere features dan heb je zo snel honderd bespaard. Als we het trouwens over de prijs hebben: De Switch Lite gaat hier 229 euro kosten. 229 euro voor een console die 199 dollar (176 euro) aan de andere kant van de oceaan kost?… Serieus Nintendo? Daarnaast betaal je ook nog gewoon de volle bak van zestig euro voor de games, in plaats van de veertig euro die gebruikelijk is voor handheld games.

Voor wie?

Voor wie is het ding eigenlijk? Uiteindelijk is 229 euro nog steeds een flinke toegangsprijs voor een handheld console. De PlayStation Vita kwam voor net iets meer op de markt en toen schreeuwde iedereen moord en brand over de prijs. Aanvankelijk was deze goedkopere versie van de Switch als pure handheld was precies waar ik op zat te wachten. Later begon ik erover na te denken. De prijs is toch wel hoog en ik lever er flink wat voor in. De grootste reden waarom ik hem niet ga kopen is echter het formaat.
Pak een A-viertje en vouw deze in drieën. Dat is het formaat van de Switch Lite. Dat maakt hem bijna één-derde groter dan de New 3DS XL, die al erg groot is voor een handheld. Mijn vraag is dan ook, als we toch al die zaken moeten inleveren, waarom wordt er dan geen clamshell gemaakt? Gezien de gebruikte componenten lijkt het me dat zal passen in een 3DS XL formaat behuizing.
switch clamshell

Volgens Nintendo’s nieuwe topman, Shuntaro Furukawa, zit een opvolger van de 3DS er wellicht best wel in. Of hij hier op de Switch Lite doelde of een echte opvolger is de vraag. Een echte binnenzak/broekzak console. Ik denk niet dat ik de enige ben die de Switch Lite te groot vind om eventjes in je zak te stoppen en mee te nemen. Tuurlijk, we hebben allemaal een smartphone, maar dat is niet een vergelijkbare game ervaring.
Desondanks is de toevoeging van de Switch Lite aan de Nintendo familie is zeker een goed idee. De voornaamste doelgroep is, denk ik, een ouder die een Switch voor hun kinderen koopt. Met dit model is er geen risico dat ze de TV bezet houden en dat tegen een lagere prijs.
Voor veel antwoorden zullen we maar gewoon moeten wachten op 20 september.

Lars jj

Gamer in hart en nieren sinds 1991. Het begon met een NES maar twee jaar later kwam ik in aanraking met PC. Vanaf dat moment is dit ook mijn platform of choice. De afgelopen jaren ben ik wel weer steeds vaker op de bank te vinden met een Xbox controller in mijn handen. Command & Conquer, Forza, Half Life en Metal Gear zijn mijn favoriete franchises.

Bekijk alle berichten van Lars jj →