23 april 2024

Gamescom 2019: Those Who Remain

Gamescom 2019: Camel 101 heeft ons de kans geboden om aan de slag te gaan met Those Who Remain. Een zeer indrukwekkende game met een verhaal dat genadeloos toeslaat. Het is een psychological horror game.

En op het psychological deel gaat Those Who Remain dan ook diep in. De speler neemt de rol van Edward aan. Edward is een gelukkig man met een prachtige vrouw, een gezond kindje en een stabiel leven. Tenminste, zo lijkt het. Edward heeft een hele hoop fouten gemaakt en vind zijn toevlucht dan ook in een paar glazen whiskey te veel.
Het spel begint wanneer Edward, na een moeilijke periode, besluit een eind te maken aan de affaire die al een tijdje stand houd. Wanneer je aankomt bij het Golden Oak Motel, is nog niet duidelijk wat je te wachten staat.
En wat je te wachten staat kan niet anders dan als confronterend, ongemakkelijk, meeslepend en angstaanjagend worden beschreven. De game speelt zich af in Dormont, een slaperig stadje waarin alle mensen lijken te zijn verdwenen. Dat wil niet zeggen dat je alleen bent. In de duisternis wachten een hele hoop vreemde wezens die wachten tot je uit het licht loopt.
Those Who Remain Gamescom
De game heeft iets weg van bekende horror achtige games als Alan Wake en Silent Hill maar neemt toch een geheel eigen identiteit aan. Vooral het verhaal. Dit verhaal komt niet zomaar binnen lopen. Het trapt de deur in, pakt je bij de keel en confronteert je binnen de eerste paar minuten al met thema’s als verlies, depressie, alcoholisme, zelfmoord en natuurlijk vreemdgaan. Edward bevind zich niet alleen fysiek, maar ook mentaal op een hele duistere plek. Zowel in Dormont als in Edward zijn hoofd zitten de monsters.
Those Who Remain maakt gebruik van een Silent Hill achtige mechanic waarin spelers zich kunnen verplaatsen naar een andere realiteit. Alles wat je daar doet zal te zien zijn in de echte wereld. Zo maak je nieuwe doorgangen vrij en los je andere puzzels op.
Ik kan niet anders zeggen dan diep onder de indruk te zijn van Those Who Remain. Dit is een game die je aan het denken zet. En denken zul je dan ook wel moeten. Je zult verschillende keuzes moeten maken die uiteindelijk zorgen voor een ander einde. Het ene einde is dan ook niet zo vrolijk als het andere.
De game zal op zowel Nintendo Switch als PS4 en PC verschijnen. De release zal nog in de loop van dit jaar zijn.