20 maart 2023

Stadia presteert onder de maat tijdens lancering

Google Stadia, de game-streamingdienst van Google is onlangs wereldwijd uitgerold en ook wij mogen deze week aan de slag met games in de cloud. Geen downloads meer, geen wachttijden meer, maar wat leveren we daar voor in?

Als we Google’s verkooppraatjes mogen geloven, leveren we daar niets op in. Sterker nog, we gaan er op vooruit. 4K, 60FPS, waren enkele grote beweringen van Google toen Stadia werd onthuld aan de wereld. Vandaag de dag blijkt het zo te zijn dat die woorden niet hard gemaakt kunnen worden. Geen console limieten meer, maar ‘The power of the cloud!’ Het lijkt nog niet de oplossing te zijn, want Destiny 2 is helemaal niet speelbaar in 4K op Stadia. Daarnaast draait de game op settings vergelijkbaar met ‘Medium’. Dit betekend dat de game er slechter uit ziet op Stadia dan op bijvoorbeeld een Xbox One X. Waar is die ‘power of the cloud’ dan, Google?
Hier beneden hebben we een pijnlijke vergelijkingsvideo geplaatst waarin we Destiny op alle vier de platformen naast elkaar zien lopen. De Stadia versie is toch wel het minst aantrekkelijk.

Destiny 2 is niet de enige game waar Google in te kort schiet met Stadia. Red Dead Redemption 2 is ook niet speelbaar in 4K, maar in 1440p op 30FPS. De game ziet er weliswaar beter uit dan Destiny 2, maar het is nog steeds geen PC niveau, of beter waar we op hoopte.
Ongetwijfeld zal Stadia zich nog verder ontwikkelen en gaan we games met betere resoluties en grafische instellingen zien, maar het is heel jammer om te zien dat Google niet kan leveren wat ze hebben beloofd. Spelers waren al heel erg sceptisch over de dienst en dit is geen goede eerste indruk.
Google Stadia is op 19 november verschenen voor Founders. De gratis versie verschijnt pas in 2020. Hopelijk ziet het er dan al wat beter uit voor Google’s gaming platform.

Jordy Gerritse

Zelda fanboy. Retro Collector. Voornamelijk te vinden op het Playstation Network. Gamer sinds ik nog uit de fles dronk. Beide doe ik nog steeds, niets veranderd dus.

Bekijk alle berichten van Jordy Gerritse →