20 februari 2024

Nieuwe PS4 games doen het straks ook op Playstation 5

PS5 logo Playstation 5

Playstation 5 wordt backwards compatible. Dat is ondertussen geen geheim, maar er is wel een hoop werk vereist om dit te realiseren. Waar Microsoft halverwege deze generatie al kwam met BWC. Zorgt Sony er voor dat PS5 hier ook voor gaat zorgen.

Een hele uitdaging als we Cerny mogen geloven. De volgende Playstation zou namelijk te snel zijn om Playstation 4 games traditioneel af te spelen. Er moeten hier en daar aanpassingen worden gemaakt om dit mogelijk te maken. Een belangrijke richtlijn is in ieder geval dat alle Playstation 4 games vanaf 13 juli 2020 direct werken op Playstation 5. Dit betekent niet dat oudere games niet werken.

Playstation 4 games na 13 juli 2020 hebben geen nieuwe patch of remaster nodig om te kunnen functioneren op Playstation 5. Games vóór die tijd mogelijk wel, maar ontwikkelaars kunnen deze ook nu al af of in productie hebben.

If a game was originally submitted to Sony before 13th July 2020, any new patch or remaster after that date would not require PS5 compatibility, but it would be “strongly recommended”.

If a game was originally submitted to Sony after 13th July 2020, any future patch or remaster to that game would need to keep PS5 compatibility. Once a game is PS5 compatible, it must stay so.

Deze details werden vorige week bekend gemaakt in een artikel van Eurogamer. Sony benadert ontwikkelaars persoonlijk om ze te wijzen op manieren om de game op Playstation 5 te testen. Hieruit kunnen we al afleiden dat Sony probeert om zoveel mogelijk Playstation 4 games te laten werken op de nieuwe generatie Playstation.

Dit betekent in ieder geval dat de Playstation 4 versies van Ghost of Tsushima en Cyberpunk 2077 ook werken op Playstation 5. Het is echter nog niet duidelijk of beide titels een ‘rasechte’ next-gen release ontvangen. Of dat ze het moeten doen met een patch of remaster.

Jordy Gerritse

Zelda fanboy. Retro Collector. Voornamelijk te vinden op het Playstation Network. Gamer sinds ik nog uit de fles dronk. Beide doe ik nog steeds, niets veranderd dus.

Bekijk alle berichten van Jordy Gerritse →