28 mei 2024

Column: EA, waar blijven die Star Wars games?

In 2012 kwam Lucasfilm, en daarmee alles Star Wars, in handen van Disney. Vervolgens werd alles het raam uit gegooid en Lucasarts werd opgeheven. EA zou vanaf nu Star Wars games uitbrengen. Althans, dat was de bedoeling.

Over de jaren hebben we tientallen, als niet honderden, Star Wars games gezien. Van instant klassiekers tot shovelware. Over het algemeen kon je elke paar maanden wel iets verwachten. Ook was er een goede verdeling. De ene keer kwam iets voor PC uit, later weer voor consoles en dan weer voor een handheld. Vooral in de jaren 90 en begin 2000 hebben we een hoop goede games gezien. Dark Forces, X-wing en Rogue Squadron zullen mij van alle Star Wars games het langste hebben bezig gehouden. Hetzelfde geldt voor de latere games in deze series. Na al die jaren blijf ik het wel nog steeds jammer vinden dat er geen Lucasarts adventure van Star Wars is uitgekomen. Dat betekent natuurlijk niet dat ik over de jaren wat te klagen heb gehad.
ea
2012… Het schokkende nieuws kwam naar buiten. George Lucas had Lucasfilm verkocht aan Disney. Kort na de overname maakte Disney bekend dat alleen nog EA verantwoordelijk zou zijn voor Star Wars games. Ik ben niet iemand die steen en been klaagt over EA, ze brengen zat goede games uit die ik graag speel, maar ik was wel een beetje in shock. Van alle uitgevers werd nou net degene gekozen die relatief zo’n slechte naam mee heeft.

2005

In 2005 zagen we de laatste piek. Dat jaar kwamen Republic Commando, Battlefront II en Knights of the Old Republic II uit. Door velen gezien als de beste Star Wars games, en terecht. Het zijn niet alleen goede Star Wars games, maar zelfs toppers in hun genre. Zeker, later zagen we nog wel enkele goede games uit het universum van de Skywalkers. De MMORPG The Old Republic, Empire at War en The Force Unleashed kunnen we dan noemen. Maar dat de Lego Star Wars games uit deze periode het beste scoren, op The Old Republic na, zegt ook eigenlijk genoeg. Dat was het, voor de rest was het vooral gezwaai met de controller van de Wii en gedans voor de Kinect.
Vlak voor de overname zagen we echter weer een beetje licht aan de horizon. Star Wars 1313 leek een veelbelovend project, maar ook Battle of the Sith Lords (eerder bekend als “Maul”) leek potentie te hebben. Na de overname zijn deze games en nog drie kleinere projecten geschrapt met het opheffen van Lucasarts. Het licht was weer gedoofd.

Electronic Arts

Wat hebben we ondertussen gezien in de afgelopen 7 jaar? Tien(!) mobile games en twee Battlefront games ontwikkeld door DICE. De eerste Battlefront kreeg kritiek vanwege de afwezigheid van een Single Player campaign, de tweede vanwege het gebruik van loot-crates. Beide games heb ik met veel plezier gespeeld, maar twee games in zeven jaar? Nee EA, daar kan ik niet goed mee overweg. Waar Disney Star Wars lijkt uit te melken, laat EA het ogenschijnlijk liggen. Waarom? Misschien weten ze niet wat ze ermee aan moeten. Of wellicht zijn ze ondertussen bang om iets uit te geven dat minder dan perfect is, gezien de reactie van fans op alles dat sinds 2012 is uitgebracht.
Hoe staat het er nu voor? Afgelopen januari heeft EA een game geannuleerd dat bij Visceral Games in ontwikkeling was. Visceral is ondertussen gesloten maar staat vooral bekend om de Dead Space games en Battlefield Hardline. De game werd overgenomen de EA Vancouver en later geschrapt. Zover we weten is er nog maar één titel in ontwikkeling. Respawn Entertainment heeft Star Wars Jedi: Fallen Order in ontwikkeling. Respawn kennen we van Titanfall en sinds kort Apex Legends. De game zal naar verwachting in de herfst uitkomen en op Star Wars Celebration (komende zaterdag, 13 april) worden aangekondigd.
Gezien het falen van EA om goede dingen met de franchise te doen gaat het gerucht dat Lucasfilm nu aan het voetje-vrijen is met Ubisoft of Activision. Of dit betekent dat ze EA laten vallen, of dat ze alleen exclusiviteit verliezen is de vraag. Voor nu zal het echter nog even wachten zijn op nieuwe grote Star Wars titels maar wellicht brengt Star Wars Celebration nieuwe hoop. Laten we het in ieder geval hopen.
-= Lars JJ

Lars jj

Gamer in hart en nieren sinds 1991. Het begon met een NES maar twee jaar later kwam ik in aanraking met PC. Vanaf dat moment is dit ook mijn platform of choice. De afgelopen jaren ben ik wel weer steeds vaker op de bank te vinden met een Xbox controller in mijn handen. Command & Conquer, Forza, Half Life en Metal Gear zijn mijn favoriete franchises.

Bekijk alle berichten van Lars jj →