26 februari 2024

Re-review: Playstation Now – Better Now

Onlangs heeft Sony de prijs van haar Playstation Now dienst bijna door midden gehakt. Waar je voorheen €99,99 betaalde voor een jaar, betaal je nu evenveel als voor Playstation Plus, namelijk €59,99. Deze prijs maakt de dienst het al meer dan waard om een aantal voor de hand liggende redenen, maar we werpen toch nog even een kritische blik.

Samen met het nieuws dat de dienst aanzienlijk goedkoper is geworden verschenen er een aantal sterke titels bij. Grand Theft Auto V, God of War, Uncharted 4 en InFamous Second Son. De kleine lettertjes lezen dat deze titels in januari 2020 weer gaan verdwijnen. Waarom? Als er één reden is waarom de vergelijkbare dienst van de concurrent enorm interessant is, is het wel de toegang tot de nieuwste first-party games vanaf dag één. God of War is al ruim een jaar en oud en zelfs deze is niet permanent beschikbaar via Playstation Now.
Desalniettemin is het aanbod enorm uitgebreid en divers op Playstation Now. Voor ieder wat wils en je kunt er zelfs voor kiezen om de Playstation 4 titels te downloaden op je Playstation 4. Helaas is dit niet mogelijk op PC, maar dit zou de kwaliteit en ervaring wél enorm verbeteren. Streamen kan namelijk maar op maximaal 720p. Dit is niet heel erg als je je bedenkt dat je Playstation exclusive games kunt spelen op je PC met slechts een Dualshock 4 controller. Aan de andere kant is een van mijn favoriete Playstation franchise Killzone. En bij het spelen van een shooter merk je toch dat het veel fijner is om een game daadwerkelijk geïnstalleerd te hebben. Je went op zich wel aan de latency en Killzone heeft van zichzelf al een aardige vertraging er in zitten, maar je merkt het dus wel.
ps now killzone

Playstation Now

Vooral bij shooters merk je het. Zo voor de release van The Outer Worlds kreeg ik spontaan zin om Fallout New Vegas opnieuw door te spelen. Het werkt fantastisch. De game loopt soepel, speelt lekker weg, alleen de gunplay is soms een beetje ongemakkelijk door de kleine vertraging die er in zit. Voorheen heb ik me urenlang geamuseerd met de Sly Collection die op de Playstation 3 is verschenen. Bij het spelen van deze titel via Playstation Now merk je daarentegen helemaal niets van de vertraging. Het ligt er dus een beetje aan wat je van plan bent om te spelen. Speel je een PS4 titel? Download deze dan indien mogelijk zodat je helemaal geen vertraging hebt en de game gewoon op maximale resolutie kunt spelen.
New Vegas
Het werkt dus allemaal prima. Zowel op een Playstation 4 als op PC of laptop. Probeer toch altijd even om het internet via de kabel aan te sluiten als je daar de mogelijkheid tot hebt. Via de WiFi had ik via de laptop zo nu en dan last van een korrelig beeld voor een aantal seconden. Dit gebeurde echter alleen via het open hotel-WiFi en niet mijn thuis netwerk, waar ik vooralsnog zo goed als probleemloos heb kunnen spelen.
Dit brengt me direct bij het eerste gemis van de dienst op dit moment. Het zou ontzettend aangenaam zijn om de titels ook te kunnen downloaden op PC zodat je ook zonder een internet toegang zou kunnen spelen, maar enkel even online moet gaan zodat Playstation Now weet dat je een actief abonnement hebt. Hetzelfde geldt voor de Playstation 3 titels op Playstation Now. Deze kan je niet downloaden op PC, of PS4. Hierdoor ben je verplicht om ze te streamen waarbij je dus input lag hebt. Daarnaast speel je alles op maximaal 720p met uitzondering op de Playstation 4 titels die je download op de console.
Het grootste probleem ligt hem hier denk ik in het feit dat de PS4 niet backwards compatible is. Hoe zou dit werken op de PS5? Kunnen we hier wel alle generatie titels op downloaden in de toekomst?
Ratchet and Clank

Goede vooruitzichten

Ongetwijfeld ziet het er nu beter uit dan ooit voor Playstation Now. We hebben al eens eerder gekeken naar Playstation Now, namelijk 2,5 jaar geleden toen er nog geen Playstation 4 titels beschikbaar waren. Op dat moment prezen we de bibliotheek al met ruim 400 games. Op moment van schrijven staan er al meer dan 700 games op de dienst waarvan nu ook Playstation 4 games. Het leek ons daarom een goed moment om nogmaals de dienst onder de loep te nemen en te kijken naar het verschil in 2,5 jaar tijd. Laten we eens kijken wat 2,5 jaar ons gebracht heeft:

  • Prijsdaling van €99,99 naar €59,99;
  • Playstation 4 titels;
  • Ruim 300 titels. Dus zo’n 100 nieuwe titels per jaar.

Het lijkt er alleen maar op vooruit te gaan. maar er zijn toch nog een aantal dingen die we missen. Zo hadden we 2,5 jaar geleden al aangekaart dat offline-play wel een echt gemis is voor reizigers. Niet ieder hotel heeft een WiFi die sterk genoeg is om zonder problemen PS4 of PS3 games te streamen naar je laptop. Maar wat als we helemaal geen laptop meer nodig hebben? Remote-Play heeft recentelijk een update gekregen voor smartphones. Dus wat als Playstation Now ook naar smartphones en tablets toe komt?
Een ander gemis is het aanbod van Playstation VR titels. Het zou dan niet mogelijk zijn om deze titels te spelen op een PC, maar wel op PS4! Er zijn een aantal VR titels waar wij erg van genoten hebben. Toch zijn veel VR titels nog erg compact en daardoor zijn de prijskaartjes voor de korte VR ervaringen nog vrij hoog. Deze titels opnemen in de Now catalogus zou een perfecte aanpak zijn voor dit probleem en wellicht de drempelwaarde een stuk lager leggen dan dat deze momenteel ligt. Check hier een aantal van onze favoriete Playstation VR titels die we ook graag terug zien op Playstation Now!

Op een rijtje

Playstation Now heeft een ontzettend grote en nog steeds groeiende catalogus aan games. De toevoeging van enkele grote Playstation 4 titels zijn fenomenaal, maar zelfs zonder die toevoeging is het aanbod al erg sterk. Sly Cooper, Ratched and Clank, The Last of Us, Uncharted, InFamous en ga zo maar door. Bijna alle blockbuster PS3 games staan er wel tussen en dan hebben we nog niet uitvoerig gesproken over het Playstation 4 aanbod. Er zijn weliswaar een aantal gebreken waar we hopelijk een antwoord op krijgen in de nabije toekomst.

Jordy Gerritse

Zelda fanboy. Retro Collector. Voornamelijk te vinden op het Playstation Network. Gamer sinds ik nog uit de fles dronk. Beide doe ik nog steeds, niets veranderd dus.

Bekijk alle berichten van Jordy Gerritse →