25 mei 2024

Review: Platinum Games' Astral Chain

Expliciet Platinum Games in de titel van deze review benoemen is een must. Waarom? Omdat Platinum Games keer op keer laat zien dat zij uiterst originele en diepgaande games kunnen maken. Van Bayonetta 1 en 2 tot NieR: Automata tot nu dan ook hun allernieuwste pareltje: Astral Chain!

Je kan aan mijn reviews wel merken dat ik aardig fan ben van Platinum Games. Dit is vooral op het gebied van originaliteit, content, tekenstijl, algemene sfeer en gameplay. Platinum komt altijd met nieuwe mogelijkheden, vooral mogelijkheden die andere studio’s niet zien. Astral Chain is hier geen uitzondering in. De game is alleen beschikbaar voor Nintendo Switch en laat ook al snel zien waarom de game daar perfect voor is. Bekijk hier beneden eerst even de launch trailer!

De Astral Chain

Het verhaal van Astral Chain is er een die je wel vaker tegenkomt. De aarde is onherkenbaar en praktisch onleefbaar na een ‘alien’ invasie. De mensheid verschuilt zich op een plek genaamd de Ark. Deze Ark wordt sinds kort ook geteisterd door dezelfde invasie en het is aan jou om er een definitief einde aan te breien. Je kan in het begin van de game kiezen of je man of vrouw wilt zijn. Dat zal dan ook bepalen of je een broer of zus in de game krijgt. Jouw personage zelf spreekt niet, maar je broer of zus doen dit wel en spreken dan ook vaak voor jou. Jullie twee hebben in het begin van het verhaal nog geen Legion. Legions zijn robots die als jouw combat-partner dienen. Deze Legion is aan jou gelinkt via een ketting genaamd de Astral Chain.

Wist je dat Astral Chain heel veel geheimen in de wereld heeft zitten. Deze geheime missies kan je vinden door goed te exploreren en ze voelen niet aan als opvulling, maar als leuke side-objectives!

Door deze link kan jij de vijandelijke aliens zien. Deze ‘Chimeras’ hebben het uit op de Ark en zijn al flink binnengedrongen als jouw verhaal begint. Je vader is kapitein van de task-force die de Howard twins (jij en je broer/ zus) zullen instappen. Het verhaal word verteld door middel van zogenoemde ‘cases’. Deze cases zijn de levels waar jij doorheen moet. Je vertrekt vanuit een thuisbasis, iets wat we gewend zijn van NieR. Ik persoonlijk ben blij dat het geen open-wereld game is, gezien level-design één van de aspecten is waar Platinum Games doet schijnen als twintig zonnen!
Astral Chain

Action Gameplay

Astral Chain is net als Bayonetta en NieR een ware actie-titel. De game heeft geen open wereld maar werkt met levels. Dit is bijpassend, gezien het verhaal van de game lineair verteld word en zich dus niet af hoeft te spelen in een dynamische wereld. Aan het einde van ieder level krijg je een score gebaseerd op aspecten als stijl en combo’s. Wat direct opvalt, is dat de game geen spring-knop heeft. De reden hiervoor is echt groot: Legions.
Legions zijn jouw sidekicks in combat. Je kan vijf Legions verzamelen, upgraden en gebruiken zoals jij dit wilt! Voor nu is het belangrijk om te weten dat iedere vorm van zo’n robot jou een compleet andere speelstijl kan bieden. Je kan je Legion naar vijanden toesturen en jezelf erheen trekken, maar je kan ook synchronisatie-aanvallen coördineren. In het begin van de game leek de combat erg simpel en niet heel doordacht, dit maakte mij een beetje angstig. Dat was natuurlijk tot ik erachter kwam hoe diep en vloeiend de speelstijlen kunnen worden!

Wist je dat Astral Chain een couch co-op ervaring bied? Als je samen met je vriend of vriendin wilt spelen dan is dat zeker mogelijk. Zo zal één van jullie het personage besturen, en de ander de Legion en camera. Het is even wennen, maar een vrij coole ervaring. De aanpak hiervan lijkt een beetje op die van Super Mario Odyssey, maar dan beter uitgedacht! Het jammere hieraan is dat je zo minder ervaring op doet met jouw Legion zelf besturen, ze hadden je ook een extra personage in de wereld kunnen geven met eigen Legion die jou ondersteunt in combat. 

Ook boss-fights waren goed qua mechanics en een leuke uitdaging. Jouw Legion zit aan jou vast met een zogenoemde ‘Astral Chain’, een ketting die je kan gebruiken om in bepaalde situaties een voordeel uit je gevecht te halen. Zo kan je bij een boss om de poten heenrennen met die ketting en hem dan om laten vallen. Dit zijn van die typische out-of-the-box taferelen die alleen Platinum Games kan verzinnen en het is fantastisch om mee te spelen!
De combat is niet zo fast-paced als Bayonetta maar wel ietwat sneller dan veel NieR: Automata mechanics. Wat Astral Chain bijzonder maakt is de andere activiteiten die je uitvoert. Je bent natuurlijk detective en daarbij hoort ook speurwerk. Buiten de main-story zijn er genoeg mensen om te helpen met side-quests. Je moet veel speurwerk doen, dit werk is niet heel moeilijk maar geeft wel een beter tempo aan de game en zorgt voor wat ontlading. Ook laat dit de menselijke kant van jouw personage zien en je voelt je toch wel goed als je mensen helpt in de wereld. Een leuk detail is dat je pas kan oversteken als het licht ook echt op groen staat, iets wat wel logisch is gezien jij je als agent aan de regels hoort te houden.

Graphics

Astral Chain is grafisch gewoon een top titel. De game haalt de kracht van de Nintendo Switch goed naar voren en pusht de engine niet tot het uiterst zodat de game vloeiend blijft lopen. Ondanks dat passen de graphics perfect bij de sfeer die Platinum over wilt brengen. De Ark is een futuristische wereld vol neon-verlichting en Back to the Future taferelen. Enemy Design en bosses zijn geweldig geanimeerd. Ook de muziek past lekker bij de sfeer die de game wilt zetten. Dit zorgt voor een algehele goede sfeerimpressie.  Dialogen in de game zijn interessant en side-objectives zijn goed in elkaar gestoken. De cinematics zien er tof uit en ingesproken dialogen zijn wederom top notch en van de bovenste plank.

Verdict

Niks is matig in de wereld van Platinum Games en Astral Chain is geen uitzondering. Op een ietwat traag tempo in het begin van de game na was er weinig aan te merken op deze actie titel. De combat speelt vloeiend weg, de Legions kunnen flink uitgebreid worden en het level-design is fantastisch. Ik kan deze game aan iedere Switch eigenaar aanraden en het is een must-have titel voor iedere Platinum Games fan en überhaupt iedereen met een Nintendo Switch. Binnen nu en een paar dagen zal er een video review voor de game verschijnen, die kan je op ons YouTube kanaal terugzien!

  • 9/10
    Astral Chain - 9/10
9/10

Malvin Schuivens

Hi! Ik ben Malvin! Fanatiek gamer en eeuwig kind. MMO's is waar het allemaal begon, maar tegenwoordig gebruik ik mijn rukbunker ook wel voor een lekker potje Rainbow Six Siege of Apex Legends. Buiten de games ben ik altijd in voor een toffe serie of film.

Bekijk alle berichten van Malvin Schuivens →